Webapplicaties

Uitleg over webapplicaties.

Een webapplicatie, of toepassing, is eigenlijk een programma (software) wat specifiek is ontwikkeld en welke via het internet te gebruiken is. Veelal zijn er verschillende soorten overzichten te vinden, verschillende soorten (invul) formulieren, rapportages, mogelijkheid tot (automatisch) e-mail verkeer. Het heeft dus meestal een heel specifiek doel of functie.

Een webapplicatie zal dan ook veelal worden teruggevonden bij organisaties en bedrijven. Vaak zal een webapplicaties ook niet voor iedere bezoeker op het internet toegang hebben. Een naam en wachtwoord is meestal een vereiste om er gebruik van te kunnen maken.

Het gebruik van een webapplicatie wordt ook meestal via een extranet of intranet gebruikt of genoemd. Er wordt dan gebruik gemaakt van de wereldwijde infrastructuur van het internet, of een lokaal netwerk binnen een organisatie.

Het grote voordeel van een webapplicatie tov een standaard applicatie is dat er geen specifieke software behoeft te worden geinstalleerd op iedere computer binnen een organisatie. Zeker als de organisatie decentraal is (medewerkers werken niet alleen op kantoor, maar zijn verspreid over het land of over de wereld) heeft toch iedere gebruiker dezelfde software en functionaliteit hiervan. Het enige wat nodig is is een internet verbinding!

Vaak wordt er ook informatie uit een organisatie ontsloten en zo beschikbaar gesteld voor de klanten van de organisatie.